Gra państwa miasta na kartce papieru

Gdybyśmy mogli się cofnąć w czasie, to gdzie by to było? Ja chętnie przeniosłabym się do czasu, gdy do zabawy wystarczyła tylko kartka i długopis. Dziś masz okazję zobaczyć, jak wolny czas spędzali Twoi rodzice.

Narysuj tabelkę z podziałem na 5 kolumn (lub więcej). Gracze określają kategorie i wypisują je w kolumnach np. państwa, miasta, rośliny, rzeki, zwierzęta, przedmioty, (dostosowujemy podział do swojego wieku). Następnie jeden z graczy w pamięci wymienia alfabet, a inny gracz w dowolnym momencie mówi „Stop”. Litera, na której przerwano wyliczanie, jest jednocześnie wybraną literą. Po wylosowaniu litery wprowadzamy ograniczenie czasowe,a następnie wszyscy wpisują do swoich kolumn słowa z kategorii zaczynające się na wybraną literę. Jest to niesamowita gra edukacyjna, która dostarczy Wam rozrywki oraz emocji.

Przydzielanie punktów:
– jeśli jeden gracz wpisał słowo a pozostali nie, to otrzymuje on 15 punktów, natomiast pozostali gracze 0,
– jeśli każdy z graczy wpisał inne słowo – wszyscy otrzymują po 10 punktów,
– jeśli kilku graczy wymieniło to samo słowo – wszyscy otrzymają po 5 punktów,
– jeśli gracz nie wpisał słowa lub wpisał niepoprawne – nie otrzymuje punktów.

Wygrywa ten, kto zdobędzie największą liczbę punktów.

Przykładowa tabelka do gry

Aleksandra Kujawa