Ostatni tydzień szkoły

Ostatni tydzień w naszej szkole przed wakacjami to czas na wspólne działania i zabawę.

Poniedziałek – Śniadanie Mistrzów

Tradycyjnie zaczęliśmy od Śniadania Mistrzów, czyli wspólnego posiłku na boisku szkolnym. Tego dnia śniadanie smakowało inaczej niż zwykle. Ten moment to znak, że wielkimi krokami zbliżają się wakacje i możemy zacząć odliczać dni do uroczystego zakończenia roku szkolnego.

Wtorek – Kiermasz i działania twórcze

We wtorek 21 czerwca odbył się kiermasz słodkości, podczas którego uczniowie należący do Szkolnego Koła Caritas pod opieka pana Łukasza Stasiurki zbierali pieniądze w ramach wolontariatu misyjnego na rzecz dzieci z Indii. Kiermasz udało się zorganizować przy wsparciu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Kotowicach, które przygotowały większość wypieków.

Przy tej okazji zostaliśmy również poproszeni przez Caritas o wsparcie przy zbiórce pieniędzy na rzecz rodziny zmarłego Marcina Stelmacha, który przez wiele lat pełnił funkcje dyrektora Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Caritas Archidiecezji Wrocławskiej w Dobroszycach. Część środków zgromadzonych podczas kiermaszu została przekazana na pomoc najbliższym zmarłego.

Kolejnym etapem naszych przedwakacyjnych działań był konkurs zorganizowany przez panią Aleksandrę Szczepaniszyn na najbardziej kreatywną rzeźbę 3D.

Uczniowie w grupach realizowali swoje pomysły. Następnie odbyła się prezentacja i wyróżnienie najciekawszych prac. Oceniany był pomysł, wykonanie oraz prezentacja rzeźby. Wśród prac pojawił się miedzy innymi smok ziejący ogniem autorstwa klasy 0, wielobarwny jeż klasy 3, latający szczur uczniów klasy 1 i rajska wyspa uczennic klasy 5.

Można było podziwiać również inne abstrakcyjne i nieoczywiste twory. Uczniowie wykazali się niezwykłą pomysłowością, ale również umiejętnością pracy w grupie.

Środa cd. – Taniec, sport i bitwa wodna

Szczególnie udanym dniem w ostatnim tygodniu przed wakacjami okazała się być środa. Od samego rana do tańca porwała nas skoczna muzyka z głośnika i pani Ola Szczepaniszyn 😉.

Nie zabrakło takich tańców jak makarena czy belgijka. Było dużo zabawy i śmiechu. Taniec okazał się doskonałą rozgrzewką przed zawodami sportowymi zorganizowanymi przez pana Patryka Kołodzińskiego.

Uczniowie z dużym zaangażowaniem walczyli o wygraną podczas konkurencji drużynowych w sztafetach z przeszkodami. Kolejnym punktem był mecz piłki ręcznej, podczas którego uczniowie mogli zmierzyć się z nauczycielami.

Po tak intensywnym wysiłku fizycznym przyszedł czas na najbardziej wyczekiwaną atrakcję dnia – bitwę wodną 😊. Zimna woda przyniosła ukojenie szczególnie dla tancerzy i sportowców.

Pogoda dopisała w stu procentach. Ten dzień zdecydowanie dostarczył nam mnóstwo fantastycznych wrażeń.

Czwartek – wielkie sprzątanie i szkoła w plenerze

W tym dniu należało uprzątnąć klasy, aby we wrześniu nie zaskoczyła nas stara kanapka w szafce, oceniona kartkówka w szufladzie czy za małe buty w szatni.

Był to także dzień wycieczek plenerowych. Dominowały wycieczki rowerowe oraz wyjścia do lasu.

Piątek – uroczyste zakończenie roku

W piątek 24 czerwca odbyła się uroczystość zakończenia roku szkolnego. Tradycyjnie uczniowie wraz z nauczycielami i rodzicami wzięli udział w Mszy Świętej odprawionej specjalnie na tę okazję.

Następnie na boisku szkolnym rozpoczął się apel. Wręczone zostały Superbiedronki, miedzy innymi w takich kategoriach, jak najlepszy uczeń klas zero, pierwszej, drugiej i trzeciej, a także najlepszy matematyk, polonista, anglista i inne. Rozdane zostały również świadectwa z czerwonymi paskami oraz szczególne wyróżnienia. Po oficjalnej części uczniowie pożegnali się z wychowawcami w swoich klasach.

Wszyscy dziękowali sobie za kolejny wspólny rok i życzyli udanych wakacji.

Beata Szymenderska