Wycieczka do Pragi

W dniach 9-11 maja uczniowie z naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce do Pragi. W trakcie bardzo intensywnego pobytu grupa zwiedziła piękną stolicę Republiki Czeskiej, miała także okazję wejść do kopalni srebra w Kutnej Horze oraz przejść się malowniczą trasa w Skalnym Mieście.

Pierwszego dnia celem wycieczki były Hradczany i Mała Strona. Wszyscy mogli podziwiać niezwykłe, historycznie oryginalne zabytki Pragi, m.in. Klasztor norbertanów na Strahowie, taras widokowy z panoramą Hradczan i Małej Strony, pałac Martinicki zaliczany do najpiękniejszych budowli renesansowych w Pradze. Punktem kulminacyjnym pierwszego dnia był Zamek Królewski będący największym kompleksem zamkowym na świecie. Należą do niego m.in.: gotycka katedra św. Wita, romańska bazylika św. Jerzego, stary zamek królewski, Złota Uliczka oraz ogrody królewskie z pałacem królowej Anny.

Dzień drugi to ponownie Mała Strona, także Petrzyn i Stare Miasto. Petrzyn to ulubione miejsce spacerowe prażan. Były również m.in. plac Maltański z siedzibą zakonu Maltańskiego, kanał Czertowka oraz najsłynniejszy praski zabytek, jakim jest most Karola. Uczniowie zobaczyli także plac Wacława, Uniwersytet Karola czy średniowieczny targ kupiecki. Kolejnym celem drugiego dnia była Kutna Hora i wejście do starej sztolni srebra, gdzie uczniowie mieli okazję przejść wąskimi korytarzami (w pewnym miejscu 40 cm szerokości i 120 cm wysokości) oraz mogli przekonać się, jakie wrażenie wywołać może ciemność absolutna. W Kutnej Horze – mieście zwanym czeskimi Atenami – grupa mogła obejrzeć także m.in. gotycką Katedrę św. Barbary i Kościół św. Jakuba.

Ostatni dzień to przede wszystkim spacer po praskim rynku i żydowskim mieście Josefow. Na zakończenie niespotykane wrażenia czekały na uczniów w Skalnym Mieście Adrszpach – kompleksie bloków piaskowcowych poprzecinanych kanionami, dolinami i szczelinami.

Wycieczka była bardzo intensywna i pełna wrażeń. Duża w tym zasługa pana Pawła – przewodnika, który bardzo ciekawie, nierzadko ze swadą, opowiadał nam o Pradze, jej niezwykłościach i tajemnicach.

Dziękuję pani Justynie Madej i Pani Katarzynie Skwarek, a także Panu Marcinowi Halbersztadtowi za pomoc w uzyskaniu dofinansowania wycieczki.

Naszym uczniom dziękuję za wytrwałość i zdyscyplinowanie podczas długich spacerów oraz za odpowiedzialne zachowanie w hotelu.

Panu Marcinowi Worachowi dziękuję za opiekę nad grupą w trakcie wyjazdu.